x3
liga-europei-centrale
Cupa Europei Centrale
x9
campioana-romaniei
Campioana Romaniei
x2
cupa-romaniei
Cupa Romaniei
FCC Baschet UAV Arad

FINALA | Prezentarea adversarului

17.04.2022

Peste trei zile începe ultima parte a sezonului 2021-2022 din baschetul feminin românesc. Adversara din marea finală a trupei pregătite de Bogdan Bulj va fi deţinătoarea la zi a campionatului, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe. Primele două jocuri se vor disputa miercuri şi joi, într-o luptă pentru titlu după sistemul “cel mai bun din cinci jocuri.”

Actuala formaţie din judeţul Covasna a apărut pe prima scenă în 2012 sub denumirea de ACS Sepsi SIC, practic, fiind urmaşa proiectului LMK (Liceul Mikes Kelemen) din anii 2006-2010. Sub comanda tehnicianului bosniac, Zoran Mikes (antrenor principal şi în prezent), echipa a dominat baschetul feminin românesc în ultimii ani, cu 5 finale câștigate din 6, din 2015. Întâmplător sau nu, seria de titluri consecutive cucerite de Sepsi a început după ce rivalele Arad şi Târgovişte nu au mai putut conta deloc în lupta la vârf în urma problemelor financiare. Singura finală a campionatului pierdută de covăsnence a fost în sezonul 2014–2015. Alte şase trofee ale Cupei României au ajuns în vitrina clubului din 2014 până în prezent.

În acest context, Sf. Gheorghe a acumulat experienţă şi în cupele europene şi a forţat vara trecută chiar pătrunderea în elita Euroligii, fără succes însă. Dar în EuroCup Women, covăsnencele au lăsat o figură frumoasă în special în primăvara anului trecut, când se calificau în premieră în sferturile de finală ale puternicei competiţii continentale, a doua ca valoare după Euroligă.

Singura înfrângere din această ediție a Ligii Naţionale pentru viitoarea adversară a echipei noastre a fost în etapa a doua, la Satu Mare, dar Sepsi și-a schimbat puțin lotul de atunci aducându-le în iarnă pe Britney Jones, Daniel Raber și Anamaria Pop. Principalul pericol sub panou rămâne americanca Brianna Fraser, cu medii de 20,9 puncte și 7.3 recuperări în 25 de jocuri. Sepsi are alte trei jucătoare cu medii de peste 10 puncte pe meci.

Singura jucătoare din lotul condus de Zoran Mikes care a evoluat de-a lungul timpului în culorile “galben-albastre” de la Arad este Jovana Pasic. Muntenegroaica de 29 de ani şi-a făcut debutul în campionatul românesc la clubul nostru, în sezonul 2016-2017. Un alt aspect interesant este prezenţa în echipa din Sfântu Gheorghe a americancei Britney Jones, baschetbalistă care a jucat pentru CSM Târgovişte în ultima finală disputată de Arad, în 2014.

Primul meci al finale sezonului 2021-2022 din baschetul feminin românesc e programat să se dispute miercuri, în Sepsi Arena. Duelul va începe de la ora 17:30 şi va fi transmis în direct de FRB TV.

Foto: Sepsi SIC