x3
liga-europei-centrale
Cupa Europei Centrale
x9
campioana-romaniei
Campioana Romaniei
x2
cupa-romaniei
Cupa Romaniei
FCC UAV Arad

Antrenor de baschet de-a lungul a...42 de ani! Povestea profesorului Dan Moraru

07.12.2019

Profesorul Dan Moraru a împlinit 74 de ani pe 20 septembrie. 42 dintre aceştia a fost antrenor de baschet la echipe de prima ligă din Galaţi, Braşov, Dej şi Arad, dar şi la naţionala de senioare. Cei mai mulţi, 35, i-a petrecut ca tehnician la formaţii feminine.

Acesta a vorbit despre bornele carierei sale de excepţie:

La 20 de ani locuiam la Câmpina şi cochetam cu voleiul. Mircea Chivulesc, prietenul şi ulterior, coechipierul de la CSU Galaţi, m-a convins să vin la formaţia de baschet de la Dunăre, care tocmai promovase în Divizia A. Am rămas aici un deceniu, trecând apoi, pentru tot aţaţia ani, la CSU Braşov, unde aveam să fiu jucător, antrenor şi vicepreşedinte de club. Cu echipa de sub Tâmpa am ocupat în 1981 locul 3, după Steaua şi Dinamo, care dominau de ani buni competiţia.

Ulterior, am format echipele feminine Voinţa Braşov, Someşul Dej şi, din 2002, ICIM Arad, cu ultima reuşind să iau titlul când aveam…68 de ani şi să ocup locul al treilea, cinci ani mai târziu. Formaţiile pe care le-am antrenat au  urcat de 35 de ori pe podiumurile competiţiei internaţionale şi internaţionale. Ca jucător am fost de trei ori coşgeter al campionatului în 1970, 1976 şi 1980, iar ca antrenor am condus, pe lângă echipele de club menţionate, şi reprezentativa feminină, în 96 de meciuri. Pe lângă cele patru titluri de campioană în ţară, am avut satisfacţia calificării la două turnee finale ale Europenelor de senioare în 1991 şi 1995, şi ale cuceririi de trei ori a Ligii Europei Centrale în 2011, 2013 şi 2015 cu echipa arădeană.”

2011 e considerat cel mai bun an, în care echipa Univ. Goldiş ICIM Arad a câştigat titlu, Cupa României şi Liga Europei Centrale. Maestru al sportului din 1993, decorat cu ordinul Meritul Sportiv” clasa a II-a în 2004, a primit titlu de antrenor emerit doi an mai târziu, pentru ca, în 2009, să fie nominalizat pentru Hall of Fame-ul baschetului românesc.

Întrebat dacă poate nominaliza cele mai bune cinci jucătoare pe care le-a antrenat, a apreciat că e foarte greu să alcătuiască un asemenea clasament după o activitate de 35 de ani cu fetele. S-a oprit la o ierarhie a primele trei baschetbaliste pe fiecare post: fundaş – Diana Ciupe, Angela Seneş, Anne Marie Părău, extreme – Camelia Hânda, Monika Brosovsky, Ancuţa Stoenescu, Svetlana Simion, Cristina Ciocan, Bianca Drăguş, centru – Magda Jerebie, Aurora Dragoş, Andra Mandache, pivot – Laura Grecu, Laura Niţulescu, Carmen Moldoveanu.


Îi plac şi alte jocuri cu mingea, aşa numitele sporturi de echipă: volei, handbal, fotbal, rugby, polo, precum şi snooker. Este fericit că baschetul românesc a ajuns după foarte multă vreme la Jocurile Olimpice de Vară, prin echipa de 3x3.

La 74 de ani, Dan Moraru continuă alături de FCC Baschet Arad, din postura de director tehnic, având ca obiective calificarea în play-off şi o clasare cât mai bună la finalul Ligii Naţionale feminine.